vrijdag 15 december 2017
SHOPPEN IN HUA HIN
Een niet onbelangrijk onderdeel van het leven is het shoppen. Dit gaat van voorzien in de primaire levensbehoeften tem het verwennen op eender welke manier van de innerlijke en uiterlijke mens.
Zoals ik eerder schreef heeft een mens al eens behoefte aan zaken die hij al zijn hele leven lang gewoon is. Als ware het maar een gewone pistolet met goei boter en hesp.
Wel in Hua Hin vind je alles. Echt alles. Van kaas, verschillende broodsoorten, bieren, wijn, .....
Er moet wel worden bij verteld dat één en ander ook een prijskaartje heeft.
Zo is de invoertaks een niet onbelangrijk onderdeel van de prijs.
Voor luxe artikelen zoals wijn en auto's is er een invoertaks van 120% (juist ja honderdentwing %). Dus een fles wijn die je in België koopt aan 10 euro kost in Thailand 22 euro. En als je een BMW wil kan dat aan dezelfde vriendenprijs.
Maw als je wil leven in Thailand zoals je in België gewoon bent......
In Hua Hin heb je dus alle soorten winkels en markten.
Elke dag vind je wel ergens een markt en op de meeste plaatsen zelfs meerdere keren per week. Dit is tevens de voornaamste plaats waar Thai hun inkopen doen. De markt heeft voor en nadelen. Voordeel is dat het de goedkoopste plaats is om inkopen te doen. Nadeel is dat sommige Farangs (blanken) hun buikje nogal eens durft tekeer gaan na het eten van producten die van deze markten komen. Het vlees en de vis ligt (meestal) niet in gekoelde togen of op ijs. En in Thailand is het iets warmer dan hier. Ik hoef bij de gevolgen geen tekening te maken denk ik. Desalniettemin niettegenstaande dat, en ondanks dat mijn vrouw hier regelmatig shopt, ben ik nog nooit ziek geweest in Hua Hin.
Sfeerbeeld fruit- en viskraam
De volgende categorie zijn de kleinere winkels en mini supermarkten.
De kleinere buurtwinkels verdwijnen vaker en vaker van het toneel ten voordele van de 7/11 (seven-eleven) en andere Family Marts.
Deze laatsten zijn vergeijkbaar met een mini GB of andere Delhaize toestanden in België.
Er zijn heel veel zaken te vinden die ook menig Farang hun hartje sneller doet slaan. Het gaat van diepvriesproducten over zeep en andere tandpastatoestanden naar CD's en DVD's en computerspelletjes.
Deze mini supermarkten zijn ook steeds 7 op 7 en 24 op 24 open.
Steeds zijn er buiten geldautomaten voorzien en in de winkels zijn er steeds klanten aanwezig. Deze winkels worden uitgebaat door gerantes en er is meestal werkgelegenheid voor de ganse familie. Het is zoals overal in de wereld hetzelfde. Met werken wordt men niet rijk, terwijl de eigenaars slapend geld verdienen.
7 / eleven
De volgende categorie is deze van de supermarkten. Onze normale carrefours en Delhaizes, LIDL's en andere Aldi's.
In Thailand heten ze anders. Namelijk: Big-C, Tesco Lotus, MAKRO en ...
Inderdaad MAKRO je leest het goed en alles is volledig gecopieerd naar Europese norm. Tot en met de belachelijke controle van het ticket aan de kassa.
Er is echter één duidelijk verschil met de Europese supermarkten. De orde en netheid van de winkels is enkele niveau's hoger dan deze van de Europese broeders en zusjes. Neem je een doosje uit een rek om het te bekijken, en je besluit om het niet kopen en je plaatst het terug, staat er direct iemand achter je gat om het terug netjes afgelijnd en ordelijk in het rek te plaatsen. En als je schoenen vuil zijn wordt de vloer onmiddellijk gepoetst.
Echt waar in vergelijking met de Thaise (grote) ketens zijn onze winkels varkensstallen. En op die manier zet je natuurlijk een hoop mensen aan het werk. Het gemiddelde dagloon van deze mensen is 300 thb wat ongeveer overeen komt met 7,5 euro (1 euro = 40 thb - of voor de ouderen onder ons: 1thb = ongeveer gelijk aan 1 ex Bef).
Toen we vorig jaar gingen winkelen bij de MAKRO was er een hevige regenbui.
Zo ééntje waar je even niet uit de auto komt. Dat is echter buiten de Thai gerekend. Een man met paraplu begeleide ons naar de ingang van de winkel met de paraplu boven ons hoofd, terwijl hijzelf kletsnat werd. Hij verwacht natuurlijkeen kleine fooi van ongeveer 5 of 10 thb. Geef je niks dan is dat ook geen probleem. Ze blijven even vriendelijk lachen (wat ze denken wil je dan mss liever niet weten).
Ook na het shoppen komen mensen naar je toe om je boodschappeen in de wagen te plaatsen, en je karretje netjes terug op zijn plaats te zetten. Dat laatste doe je beter niet zelf, want je pakt dan iemand zijn job af.
MAKRO Hua Hin
Een laatste categorie wordt gevormd door de Luxe Shopping Malls.
In Hua Hin zijn de bekendste (en de meest recente) "Hua Hin Market Village" en de allernieuwste (sinds 2016) "Blue Port Hua Hin".
Hier vind je echt alles. Je vergelijkt ze best met de Shopping Centre in Wommelgem, maar dan wat groter....
De winkeloppervlakte van het Blue Port is ongeveer zes voetbalvelden. Dus voor elk wat wils. Met de feesten wordt één en ander prachtig versiert (ze kunnen er in België nog iets van leren). Alles is er te koop. Producten van over heel de wereld. Zowel voeding als auto's als HiFi als tafeldecoratie als....
Maar wel een goed gevulde portemenee meenemen want op vele producten is de befaamde invoer tax van 120% van toepassing. Geen spek voor ieders bek dus... Maar op zich wel leuk om op een TE hete winterdag eens gaan rond te snuffelen en ondertussen te genieten van de airco...
Village Market Hua Hin
Blue Port Hua Hin
Tot zover dit stukje over shoppen in Hua Hin.
Persoonlijk ben ik er, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, zeker van dat ik niet veel ga tekort komen.
Tot de volgende......
Sawadee Khrab
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten